Een lekkende kraan: beter voorkomen dan genezen
Een lekkende kraan is niet alleen storend, het is ook gewoon waterverspilling. Wist je dat een lekkende kraan je per jaar zo’n 130 euro kost? Weggegooid geld dat je maar beter aan iets anders kan besteden. Een lekkende kraan herstellen kan je perfect zelf doen. Ontdek hier waarmee je rekening moet houden.
Oorzaken van lekkende kraan
Een lekkende kraan kan twee oorzaken hebben.
- Het ‘leertje’ van de kraan is aan vervanging toe.
- De dichtingsring is versleten en moet vervangen worden.
Een ‘leertje’ wordt vooral gebruikt in oudere kranen. Tegenwoordig zijn keramische kranen verkrijgbaar die minder snel slijten en ook minder te lijden hebben onder kalkaanslag.
Lekkende kraan herstellen
Heb je nog een kraan met een ‘leertje’? Dan kan je ze perfect zelf herstellen met dit stappenplan:
- Sluit de watertoevoer af.
- Haal de knop van de kraan en schroef het binnenwerk uit de kraan.
- Verwijder het leertje.
- Haal de kalkaanslag op alle onderdelen weg.
- Bevestig alles weer op de juiste plaats en vervang het leertje.
Als je een kraan hebt met keramische schijven, laat je de herstelling beter aan een vakman over. Bij thermostatische kranen is het dan weer het thermostatische element dat voor problemen kan zorgen. Ook dat is specialistenwerk.
Filters en kraanwerk reinigen
Om je kraan in optimale conditie te houden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te onderhouden. Daarvoor moet je regelmatig de filters reinigen. Je hoeft daarvoor enkel de onderdelen van de kraan uit elkaar te halen en de filters proper te maken. Verder is het ook belangrijk om kalkaanslag te voorkomen. Spoel je kraan na gebruik telkens af en gebruik een doek om ze te drogen. Krijg je toch te maken met kalkaanslag? Gebruik dan een anti-kalkproduct.