Water besparen in de badkamer? 4 tips op een rijtje
Net zoals energie is water een kostbaar goed. Het is dan ook geen overbodige luxe om er zuinig mee om te springen. We verbruiken met z’n allen ontzettend veel water in huis. Vooral de badkamer is een grote slokop (bad, douche, …). Maar ook in de badkamer kan je water besparen. Met een aantal eenvoudige ingrepen zal je waterverbruik zienderogen dalen. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee, ook het milieu vaart er wel bij.
1. Water besparen in het toiletToiletten zijn de grootste waterverslinders.
Bij een klassiek toilet moet je per spoelbeurt rekenen op zo’n 10 liter water. Maar dankzij de moderne technologie kan je daar iets aan doen. Kies voor een toilet met een waterbesparend reservoir of een model dat met een spaarknopis uitgerust. Dat verbruikt ongeveer 3 liter bij een kleine spoelbeurt en zo’n 6 liter bij een grote.
2. Waterbesparende douchekop
Niets zo heerlijk als op het eind van een lange werkdag genieten van een deugddoende douche! Zeker een regendouche zorgt voor extra genot. Maar met een uitgebreide douche verbruik je veel water. Gelukkig is water besparen ook mogelijk wanneer je onder de douche staat. Maak gebruik van een waterbesparende douchekop en bespaar tot 50% (!). En waarom draai je de douche niet gewoon uit terwijl je je wast?
3. Water besparen dankzij de juiste kranen
Ook op badkamerkranen worden de modernste technieken toegepast. Bij de productie is waterverbruik een van de voornaamste aandachtspunten. Gebruik om te beginnen thermostatische kranen die meteen de gewenste temperatuur bereiken. Verder zorgt een debietbegrenzer voor een constant debiet bij een toenemende druk. Tot slot is het ook handig om te opteren voor een bewegingsdetector die de kraan automatisch inschakelt.
4. Eenvoudige maatregelen in de badkamer
Dankzij een aantal eenvoudige maatregelen kan je het waterverbruik in de badkamer tot slot ook terugdringen. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje:
- Laat het water niet lopen als je je tanden poetst.
- Neem een douche in plaats van een bad (60 à 80 liter ten opzichte van 150 à 200 liter).
- Kies voor een smalle badkuip en ga, indien mogelijk, met z’n tweeën in bad.