Een eco-handdouche: bespaar water zonder aan comfort in te boeten
Iedereen houdt van een deugddoende douche, ’s avonds na een lange werkdag of ’s ochtends als opkikker. Maar niet iedereen is ervan op de hoogte dat douches heel wat water opsouperen. Het is dan ook zaak om het waterverbruik zo veel mogelijk te beperken. Dat merk je namelijk op je waterfactuur en ook het milieu vaart er alleen maar wel bij. Met een eco-handdouchezet je alvast een stap in de juiste richting.
Het waterverbruik in de badkamer
De badkamer is een grote slokop als het om water gaat. Bad, wastafel en douche worden dagelijks veelvuldig gebruikt. Samen met het toilet zorgen ze voor zo’n 70% van het totale waterverbruik in een doorsnee gezin. Een bad verbruikt ongeveer dubbel zo veel water in vergelijking met een douche. En een gemiddelde douchebeurt is dan weer goed voor ongeveer 60 liter water.
Hoe water besparen tijdens het douchen?
Gelukkig zijn er een aantal manieren om het waterverbruik tijdens het douchen in te perken. De douchekop is een belangrijk onderdeel. Een standaard douchekop verbruikt ongeveer 12 liter water per minuut, terwijl je met een spaardouchekop die hoeveelheid met 50% vermindert. Het water wordt dan immers gemend met zuurstofbelletjes die overigens ook zachter aanvoelen. Spaardouchekoppen spelen in op de huidige badkamertrends die duurzaamheid en comfort combineren.
Het belang van een handdouche
Veel mensen beseffen het niet, maar ook de kwaliteit van de doucheslang is van belang. Ze vormt een harmonieus geheel met de douchekop en de douchestang en staat in verbinding met de kraan. In heel wat badkamers ontstaan er lekken op de plaats waar de doucheslang met de douchekop en de kraan is verbonden. Het lijken minimale hoeveelheden, maar op termijn loopt de rekening aardig op.
Zorg er dan ook voor dat je doucheslang nauw aansluit, zodat lekken geen schijn van een kans krijgen.