Een waskom inbouwen: onderbouw of opbouw?
De waskom of wastafel is een belangrijk element in je badkamer. Je gebruikt ze dagelijks om je gezicht en handen te wassen, om je te scheren of om make-up aan te brengen. Daarnaast kan een mooie waskom een opvallend en stijlvol element vormen in je badkamer. Een goed gekozen waskom is dus van groot belang, zowel qua ergonomie als op vlak van design.
Je waskom kiezen: onderbouw, inbouw of opbouw?
Waskommen zijn er in drie soorten: onderbouw, inbouw en opbouw. Elk van deze drie types heeft zijn hun eigen voordelen, maar voor veel mensen blijft het design uiteindelijk van doorslaggevend belang.
Een onderbouw waskom is volledig ingewerkt in het badkamermeubel. De rand van de wasbak loopt volledig gelijk met het wastafelblad. Zo heb je geen last van randjes die vervelend zijn om schoon te maken. Een onderbouw waskom is ook heel stijlvol aangezien ze volledig ingebouwd is.
Een inbouwwaskom komt veruit het meest voor. Deze waskom is het meest traditioneel maar blijft het toch goed doen, onder meer dankzij nieuwe, moderne designs. De inbouwwaskom is uiteraard ingebouwd maar de rand steekt uit boven het blad van het badkamermeubel.
Een opbouw waskom is tegenwoordig heel trendy. Dit soort waskommen worden bovenop het wastafelblad gebouwd, ogen erg modern en geven je badkamer een aparte toets. Opbouwwaskommen zorgen er wel voor dat je wastafelblad vrij laag is. Ze zijn op vlak van ergonomie dus niet de beste optie.
Waskommen in alle vormen en materialen
Waskommen zijn er in talloze varianten: zowel qua vorm als qua materiaal is er keuze te over. Om te beginnen kies je tussen een waskom met een dunne of een dikke rand. Een dikke rand is strak en robuust, een dunne eerder speels en licht. Ook de vorm van je waskom kan je zelf bepalen. De meest voorkomende vormen zijn rond, vierkant of ovaal, maar ook specialere vormen zijn mogelijk.
Komt er weinig vuil water in je wasbak? Dan kan je kiezen voor een hoekig en ondiep model. Wie zijn waskom veel gebruikt gaat beter voor een diepe waskom waar het water samenkomt in een centraal punt boven de afvoer. Bovendien bestaan er waskommen in verschillende groottes, zodat je zelfs een waskom kan installeren in een klein toilet.
Waskommen bestaan in verschillende kleuren en materialen, maar de meeste mensen verkiezen nog steeds wit porselein. Een waskom in keramiek, geëmailleerd staal of natuursteen is echter ook heel modern en maakt je badkamer in één klap veel opvallender.
Een bijpassende kraan voor je waskom
Welke waskom je ook kiest, een bijpassende kraan is onmisbaar. Ook wat badkamerkranen betreft kunnen we drie belangrijke types onderscheiden: een kraan op het badkamermeubel, op de waskom of aan de muur. Een kraan die op het badkamermeubel gebouwd is, komt het meest voor. Wie een waskom met een brede rand heeft, kan er ook voor kiezen om de kraan op de waskom zelf te plaatsen. Daarnaast kunnen kranen ook tegen de muur bevestigd worden. Dit heeft als voordeel dat er extra plaats vrijkomt op je badkamermeubel. Bovendien is een kraan tegen de muur gemakkelijker te reinigen.
Hou bij de keuze van je kraan zeker rekening met de vorm van je waskom. Bij inbouw en onderbouw waskommen passen de meeste kranen, maar bij een opbouwwastafel zal je een extra hoge kraan nodig hebben. Een badkamerkraan waarvan de bediening zich bovenaan de kraan bevindt, biedt een optimaal gebruiksgemak.